Keçiboynuzu veya bilinen diğer adıyla harnup, baklagiller familyasından olan bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişir. Yeşil çalı yada ağaç formunda bulunur.
Bilimsel adı Ceratonia siliqua olan keçiboynuzu zengin besin içeriğinin yanı sıra, yüksek düzeyde antioksidan maddeler içermesiyle ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından oldukça büyük öneme sahip olmasıyla biliniyor.
Keçiboynuzu potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir mineralleriyle zengin bir besin kaynağıdır. Antioksidan özelliğiyle doğal bir antibiyotik özelliği de vardır. Kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliği vardır.
Kış aylarında artan astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi gelen keçiboynuzu şiddetli öksürüklere karşı dahi çok etkilidir. Balgam söktürücüdür, bu sayede öksürüğü azaltır.
Bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar, kabızlığı önler. Bağırsak kurdu, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olur.
İçerdiği lifler dolayısı ile genel anlamda sindirim sistemini koruyucu özelliği vardır ve zengin lif içeriği ile kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Keçiboynuzu genel anlamda inanılmaz bir enerji deposudur, öte yandan, cinsel gücü de arttırıcı özelliği vardır. Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına çok faydalıdır. Keçiboynuzunun yüksek düzeyde kalsiyum içerdiği için çocukların kemik gelişiminde olumlu etkileri olduğunun bilindiği gibi, yaşlılarda da kemik erimesine karşı önemli katkıları vardır.
Çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.
Soğuk algınlığının en bilinen tedavi yöntemi olarak bilinen keçiboynuzu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği sayesinde soğuk algınlığına karşı vücudu korur.
Cinsel yaşama enerji katar. Keçiboynuzu tam bir enerji kaynağı niteliğindedir. Cinsel gücü arttırarak erkeklerde sperm miktarını çoğalttığı gözlemlenmiştir.
İç organları temizler, vücuttan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasını sağlar. Karaciğer, akciğer ve bağırsakları temizler.
Keçiboynuzu meyvesinin preslenip ile geleneksel doğal fermantasyon yoluyla üretilen NAHİTA katkısız keçiboynuzu sirkesi sağlığını ve damak tadını düşünenler için doğal bir seçim.
Kullanım Şekli:Bir çay bardağına bir yemek kaşığı NAHİTA keçiboynuzu sirkesi ilave edip üzerini ılık su ile tamamlayarak,sabah ve akşam yemeklerden yarım saat önce veya sonra içilebilir.
Ayrıca salata ve yemek soslarınızda kullanabilirsiniz.