Viburnum opulus (L.) Caprifoliaceae ailesinden bir bitki olan gilaburu, Türkiye'de özellikle Kayseri Bünyan ile özdeşleşmiştir. Böbrek taşına iyi geldiği, ağrı kesici özelliği olduğuna inanılır. Türkiye'de 'gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü' gibi farklı isimlerle anılır. Kırmızı meyvesi üzüme benzeyen gilaburu, geleneksel olarak içecek halinde tüketilir. Bünyesindeki valerik asit nedeniyle keskin bir kokuya sahiptir.
Alternatif tıpta çeşitli amaçlarla kullanılan gilaburunun kramplardan kaynaklı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğu iddia ediliyor ve bazı yeni araştırmalar böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bazı araştırmalar meyve özlerinin ağrıya iyi geldiğini, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ancak bu iddiayı destekleyecek henüz çok az bilimsel çalışma var.
Sağlık sitesi Healthline ise, bazı insanların adet öncesi sendrom semptomlarını azaltmak için kullandığını belirtiyor.
Gilaburu böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu iddiaya gerekçe olaraksa sitrat bakımından yüksek olması gösteriliyor.
Gilaburunun vücuttaki hücresel hasarı önlemeye dönek antioksidanlar içerdiğine inanılıyor.
Gilaburu uykusuzluk ve kaygıyı tedaviye karşı alternatif tıpta kullanılıyor. Ancak bu konuda henüz yeterli araştırma yok.
Gilaburu suyunun dünyanın birçok bölgesinde antiinflamatuar, antispazmodik, sedatif, diüretik ve antialerjik etkileri nedeniyle kullanıldığı bilinir.
Yapılan bazı çalışmalara göre hastalıklara, yaşlanma belirtilerine karşı antioksidan etkinliğe sahip.
Geleneksel olarak böbrek taşı oluşumunu engellediği, ayrıca yüksek tansiyon, nefes darlığı, sindirim problemleri ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır. C vitamini içeriği yüksektir
Gilaburu meyvesinin preslenip geleneksel doğal fermantasyon yoluyla üretilen NAHİTA katkısız gilaburu sirkesi sağlığını ve damak tadını düşünenler için doğal bir seçim.
Kullanım Şekli:Bir çay bardağına bir yemek kaşığı NAHİTA gilaburu sirkesi ilave edip üzerini ılık su ile tamamlayarak,sabah ve akşam yemeklerden yarım saat önce veya sonra içilebilir.
Ayrıca salata ve yemek soslarınızda kullanabilirsiniz.